Strona główna AGD Patelnia teflonowa czy ceramiczna?

Patelnia teflonowa czy ceramiczna?

PODZIEL SIĘ
patelnia teflonowa zelmer

Patelnia to sprzęt kuchenny bez którego ciężko się obyć. Możemy przyrządzić na niej niezliczoną ilość dań, oczywiście pod warunkiem, że charakteryzuje ją wysoka jakość wykonania. Podstawa to jej powłoka, to właśnie od niej zależy czy  nasze potrawy nie będą przywierać, przypalać się bądź rozpadać. Najczęściej do wyboru mamy dwa rodzaje patelni – teflonowe oraz ceramiczne. Do niedawna prym wiodły szczególnie te pierwsze, uważane za bardziej nowoczesne, obecnie zaczyna się to zmieniać, a naczynia ceramiczne wracają do łask. Sprawdźmy zatem, które z nich posiadają więcej zalet. Najłatwiej będzie to zrobić porównując dwa, wybrane modele.

Patelnia ceramiczna

Lamart Patelnia ceramicznaLamart Patelnia ceramiczna 22cm K2246 BW. Patelnia ceramiczna marki Lamart wykonana została z wysokiej jakości aluminium, a następnie powleczona powłoką ceramiczną, co sprawia, że możemy przygotować nasze ulubione potrawy w znacznie zdrowszej wersji. Nie musimy już dodawać dużej ilości tłuszczu, wystarczy zaledwie kilka kropel aby dania nie przywierały do patelni. Bardzo ważny jest fakt, że podczas przegrzania, patelnia nie wydziela żadnych toksycznych oparów. Ponadto, jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości i odporna na wysokie temperatury. Nadaje się do każdego rodzaju kuchenni: halogenowej, ceramicznej, gazowej lub elektrycznej. Koszt patelni wynosi około 50 złotych.


Jakie są dodatkowe zalety patelni ceramicznej? Nagrzewa się ona równomiernie i bardzo dobrze oddaje ciepło. Wykazuje także wysoką odporność na zarysowania. Jedyny minus tego rodzaju patelni wiąże się z koniecznością ręcznego czyszczenia, gdyż nie należ ich myć w zmywarce.

Patelnia teflonowa

Patelnie teflonowa Zelmerpatelnia teflonowa zelmerZelmer 557.26 / ZCP55726 to solidna patelnia marki Zelmer z dwuwarstwową, nieprzywierającą powłoką Teflon Classic. Posiada specjalnie zaprojektowane uchwyty, dzięki czemu jest jeszcze bardziej poręczna. Duża zaleta to fakt, że uchwyty nie nagrzewają się nawet przy bardzo wysokiej temperaturze. Okręgi termiczne, które zostały umieszczone na dnie patelni sprawiają, że ciepło rozkłada się równomiernie na całej powierzchni patelni. Można jej używać na różnego rodzaju płytach: gazowych, ceramicznych oraz elektrycznych. Co istotne, bez problemu może myć ją w zmywarce. Nie nadaje się za to do użytkowania na płytkach indukcyjnych. Duża zaleta tej patelni to atrakcyjna cena, która wynosi zaledwie 32 złote.

Zastosowanie teflonu wiąże się z licznymi zaletami. Możemy do nich zaliczyć m.in. możliwość smażenia potraw bez tłuszczu czy równomierny stopień smażenia. Wydaje się jednak, że wad może być nieco więcej. Po pierwsze teflon łatwo można zarysować, przez co nie będzie się już nadawać do smażenia (straci swoje nieprzywieralne właściwości). Musimy także uważać aby jej nie przegrzać.

Jaka patelnia?


Wydaje się, że lepszym rozwiązaniem będą patelnie ceramiczne. Zazwyczaj są one nieco droższe, jednak posłużą nam znacznie dłużej, a przecież funkcjonalność jest najważniejsza i powinna być dla nas kluczowa. Niewielkie uszkodzenie patelni teflonowej może sprawić, że drobinki teflonu dostaną się do jedzenia, dlatego korzystając z tego rodzaju patelni musimy być bardzo uważni, co nie zawsze będzie dla nas komfortowe. Patelnie ceramiczne eliminują ten problem, jednakże wymagają mycia ręcznego, o czym należy pamiętać.