Czarny pieprz jest jedną z najbardziej popularnych przypraw stosowanych na całym świecie. Są to suszone owoce uzyskane z rośliny Piper nigrum należącej do rodziny Piperaceae. Jest używany do nadawania smaku i aromatu żywności. Poza tym jest stosowany jako lek od wieków. Wietnam jest wiodącym światowym producentem czarnego pieprzu.
Guarana natomiast to mała fasolka, która występuje głównie w Ameryce Południowej – najbardziej zauważalna w dżungli w Amazonii. Nasiona Guarany są bogate w kofeinę, która działa poprzez stymulację centralnego układu nerwowego, serca i mięśni. Zawierają także chemikalia teofilina i teobromina, które mają stymulujące właściwości porównywalne do kofeiny.
Ale jak te dwa składniki wpływają na odchudzanie?
Czarny pieprz a odchudzanie
Badania przeprowadzone w Zakładzie Biochemii Uniwersytetu Annamalai w Indiach wykazały znaczną redukcję całkowitego wolnego kwasu tłuszczowego, fosfolipidów, triglicerydów i cholesterolu w osoczu i lipidach u osób, którym podawano czarny pieprz.
Poza tym, czarny pieprz podniósł stężenie cholesterolu HDL (dobrego). Zatem dietetyczny czarny pieprz okazał się być bardzo korzystny w redukcji całkowitej zawartości tłuszczu w organizmie poprzez jej hipularyzyzację i działanie przecimiażdżycowe.
Inne badania naukowe zawierały wyniki sugerujące, że piperyna obecna w dietetycznym czarnym pieprzu wykazuje znaczącą aktywność przeciw otyłości.
Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Shizuoka w Japonii miało na celu sprawdzenie tłumienia nagromadzenia tkanki tłuszczowej u myszy w wyniku spożycia piperiny. Po 4 tygodniach wyniki wskazały, że czarny pieprz znacznie zmniejsza gromadzenie się tłuszczu w organizmie z powodu zawartości piperyny w nim.
Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Sejong w Korei zbadało aktywność anty-adipogeniczną czarnego pieprzu i jego głównego składnika piperyny. Wykazało, że piperyna obecna w czarnym pieprzu spowalnia różnicowanie komórek tłuszczowych poprzez regulację aktywności czynnika transkrypcyjnego PPARy i hamowanie jego aktywności. W ten sposób zapobiega powstawaniu nowych komórek tłuszczowych.
Wszystkie te badania wyraźnie wskazują, że dietetyczny czarny pieprz jest bardzo skuteczny w gromadzeniu się tłuszczu w organizmie. Czarny pieprz może rzeczywiście czynić cuda!
Guarana a odchudzanie
Guarana posiada wysoką zawartość kofeiny i pochodzi z nasion drzewa południowoamerykańskiego.
Kofeina i teobromina są środkami pobudzającymi ośrodkowy układ nerwowy. Zwiększają tętno i tempo metabolizmu. Stymulują uwalnianie epinefryny i norepinefryny, które wpływają na aktywność mięśni. Te działania prowadzą do spalania tłuszczów przechowywanych w mięśniach.
W ten sposób guarana skutecznie redukuje zmęczenie i poprawia mentalne skupienie. Przywraca czujność i poprawia wydajność. Cała ta regeneracja potrzebuje energii, która jest dostarczana poprzez spalanie nadmiaru glukozy we krwi i tłuszczowych sklepach ciała.
Kofeina i teobromina są również środkami moczopędnymi. Oznacza to, że przyczyniają się do utraty wody w kanalikach nerkowych, zapobiegając jego ponownemu wchłanianiu i tym samym promując jego eliminację.
Wreszcie wiadomo, że teobromina w guaranie tłumi apetyt. Zatem spożycie guarany może zmniejszyć spożycie większej ilości kalorii.