We Włoszech są podstawowym naczyniem kuchennym. W Polsce coraz częściej szybkowary stosowane są do przygotowania posiłków. Jakie jednak zalety posiada ten rodzaj sprzętu AGD i czy opatrzone jest wadami?
Szczelna pokrywa
Szybkowar wyglądem przypomina tradycyjny garnek, a jedyną jego różnice stanowi szczelna pokrywa, dzięki której zwiększamy ciśnienie gotowania i zmniejszamy tym samym czas przygotowania posiłku. Produkty znajdujące się w naczyniu nie przypalą się, nie utracą swojego naturalnego koloru i nadadzą potrawie niesamowitego smaku.
Funkcje szybkowaru
Jest wiele rodzaju sprzętów AGD , a ich wybór uzależniony jest wyłącznie od naszych oczekiwań. Możemy zdecydować się na szybkowar posiadający funkcję parowania, funkcję pionowego ujścia pary, a także automatyczne ustawienie temperatury. Ponadto niektóre modę wyposażone są w akcesoria takie jak wkładki do rozmrażania, czy wyciskania soku.
Oszczędność czasu i wody
Korzystanie z szybkowaru niesie ze sobą wykorzystanie mniejszej ilości wody, którą ograniczamy do minimum. Przygotowanie posiłków to również oszczędność czasu – w kilka minut będziemy w stanie ugotować kalafior czy brokuły. To bardzo ciekawa alternatywa, szczególnie dla osób, które żyją w ciągłym biegu.
Łatwa obsługa
Kolejną zaletą jest łatwa obsługa szybkowaru. Wystarczy przygotować produkty, zalać je wodą i postawić na gaz. Dźwięk gwizdka urządzenia oznacza, że możemy odśnieżać czas niezbędny do przyrządzenia posiłku.
Wykonanie
Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego wykonany jest szybkowar. Ciekawą alternatywą jest stal nierdzewna. Istotnym elementem są także uszczelki, które powinny dobrze przylegać i mieć możliwość ich wymiany.
Szybkowar cena
Ze względu na oszczędność, jaką proponuję nam urządzenie, warto zainwestować w lepszej jakości sprzęt, który z pewnością przełoży się na jakość przygotowanych posiłków. Szybkowary dostępne są zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Wszystko jednak uzależnione jest od naszych potrzeb, jak i funduszy, jakimi dysponujemy.