Dieta bogata w błonnik będzie zarówno skuteczna, jak i zdrowa . Błonnik jest dla człowieka tak cenny głównie dlatego, że bardzo dobrze reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn, kwasów żółciowych i metali ciężkich. Usuwa resztki niestrawionych pokarmów, uwalniając nas przy tym od nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych.
Źródła błonnika
warzywa: burak, fasola biała, groszek zielony, kapusta biała, marchew, pomidor, szparagi, szpinak, brukselka, ziemniak, dynia, papryka, brokuł
owoce : czarne i czerwone porzeczki, banan, gruszki, jabłka, suszone śliwki, morele i figi, rodzynki, maliny, truskawki
To jedno z najpopularniejszych źródeł błonnika – są smaczne i słodkie, dzięki czemu często traktujemy je jako substytut niezdrowych słodkich przekąsek.
produkty zbożowe : bułka grahamka, bułka zwykła, chleb pszenny, chleb żytni, pieczywo chrupkie, makaron, otręby pszenne, płatki kukurydziane, płatki owsiane, ryż gotowany, kasza manna, kasza jęczmienna, pumpernikiel, musli;
Proste zasady:
Spożywaj ok. 30-40 gram błonnika pokarmowego dziennie.
Jedz 2-3 razy dziennie po łyżce otrąb. Możesz je dodawać do surówek, jogurtu, past do pieczywa, potraw mielonych.
Codziennie jedz suszone owoce: śliwki, daktyle, morele, figi, rodzynki. Możesz jeść je jako przekąskę, dodawać do jogurtu, czy mięsa.
Codziennie rano na czczo wypijaj szklankę wody z sokiem z cytryny.
Jedz siemię lniane lub zmielone siemię lniane rozrobione z wodą.
Błonnik pokarmowy
• Błonnik pokarmowy wchłania duże ilości wody, dlatego przy diecie bogatej w tej składnik musisz pić przynajmniej 2 litry wody dziennie (8-10 kubków). Jeżeli nie dostarczysz wystarczającej ilości płynów, Twój stolec będzie twardy i gęsty, co może nasilać zaparcia i bóle brzucha.
• Nie przesadzaj z ilością spożywanego błonnika pokarmowego. Jego nadmiar może obniżać wchłanianie cennych składników pokarmowych, tj.: wapń, żelazo, cynk. Dlatego, aby nie dopuścić do przedawkowania błonnika, jego źródłem powinna być żywność, a nie tabletki!
Warto pamiętać, że obecnie istnieje również możliwość kupienia błonnika w suchej postaci. Taki błonnik pokarmowy można z powodzeniem dodawać do przygotowanych przez siebie potraw.